Geografija za neznalice: Rijeka - pritok, porječje - slijev. U čemu je razlika?

By Točka - rujna 23, 2018

Rijeka je veća slatkovodna tekućica na kopnu. Svaka rijeka ima svoj početak - izvor i svoj završetak - ušće. Izvor i ušće povezani su riječnim koritom.

Nil, najduža rijeka na svijetu, napaja se iz dva izvora. Prvi i veći, izvor Bijelog Nila, je u Viktorijinom jezeru u Ruandi, a drugi, izvor Modrog Nila, u jezeru Tana u Etiopiji. Ušće Nila nalazi se u Sredozemnom moru u Egiptu. Riječno korito dugo mu je 6853 km.




Pritoci su rijeke koje nemaju izravnu vezu s morem, oceanom ili većim jezerom, nego se ulijevaju u drugu, veću rijeku. Rijeka može imati mnogo pritoka, ali ne mora imati niti jednog. 



Rijeke svoje pritoke prikupljaju s određenog većeg ili manjeg područja. To područje s kojeg svi vodotoci pritječu jednoj većoj rijeci naziva se porječjem te veće rijeke. Na primjer, područje s kojeg sve tekućice pritječu rijeci Dravi naziva se porječjem rijeke Drave.

Najveće porječje na svijetu ima rijeka Amazona, a proteže se na površini od 7 milijuna četvornih kilometara.



Velika većina svjetskih tekućica na kraju završi u nekom moru, oceanu ili velikom jezeru. Dio kopna s kojeg se sve tekućice slijevaju prema jednom moru (oceanu, jezeru) naziva se slijevom ili slivom tog mora.
Područje s kojeg se sve tekućice, direktno ili indirektno, ulijevaju u Jadransko more pripadaju jadranskom slijevu ili slijevu Jadranskog mora. 

Kako je Jadransko more dio Sredozemnog mora, sve tekućice jadranskog slijeva pripadaju i većem sredozemnom slijevu, zajedno s tekućicama jonskog slijeva, egejskog slijeva i svih slijevoga unutarnjih mora Sredozemnog mora.



Većina mora rubni su dijelovi velikih oceana pa slijevovi mora istog oceana ujedno pripadaju i slijevu tog oceana. 

Na primjer, sve rijeke koje se ulijevaju u Indijski ocean pripadaju slijevu Indijskog oceana. Ali isto tako, tom slijevu pripadaju i rijeke slijeva Arapskog mora i slijeva Bengalskog zaljeva jer su Arapsko more i Bengalski zaljev dijelovi Indijskog oceana.



Primjer jezerskog slijeva je kaspijski slijev, a pripadaju mu i velike europske rijeke Volga i Ural.


Sve tekućice nekog područja čine riječnu mrežu tog područja.

Usporedite riječne mreže Južne Afrike i afričke države Mali.








  • Podijeli:

MOGLO BI VAM SE SVIDJETI

0 komentara